Srbija troši zdravu hranu

Bez autora
Mar 17 2010

Prema rezultatima poslednje kontrole hrane, građani Srbije troše bezbednu i zdravu hranu. Usvajanjem Zakona o bezbednosti hrane unapređena je zaštita potrošača. Ovaj zakon uređuje sistem kontrole hrane, što je jako važno, i bez ovog zakona Srbija ne može postati član Evropske unije. Prema saopštenju, prehrambeni proizvodi čije poreklo nije poznato biće uklonjeni sa tržišta, bez obzira na njihov izgled i svojstva. U Srbiji je lane obavljeno 170.000 inspekcijskih kontrola proizvođača, prometnika i trgovaca hranom i izrečeno više od 6.000 vrsta kazni. Srbija raspolaže sa blizu 5,1 miliona hektara poljoprivrednih površina, a od toga je 4,2 miliona hektara obradivih njiva. Ukoliko bi Srbija u potpunosti eksplatisala sve svoje resurse, ispoštovala bi standarde vezane za bezbednost hrane i tehnološke procese, a do 2015. godine mogla bi da ostvari više od tri milijarde dolara u prometu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa svetom i značajno veći spoljnotrgovinski suficit...

Srbije troši zdravu hranuPrema rezultatima poslednje kontrole hrane, građani Srbije troše bezbednu i zdravu hranu.

Usvajanjem Zakona o bezbednosti hrane unapređena je zaštita potrošača. Ovaj zakon uređuje sistem kontrole hrane, što je jako važno, i bez ovog zakona Srbija ne može postati član Evropske unije.

Prema saopštenju, prehrambeni proizvodi čije poreklo nije poznato biće uklonjeni sa tržišta, bez obzira na njihov izgled i svojstva. U Srbiji je lane obavljeno 170.000 inspekcijskih kontrola proizvođača, prometnika i trgovaca hranom i izrečeno više od 6.000 vrsta kazni.

Srbija raspolaže sa blizu 5,1 miliona hektara poljoprivrednih površina, a od toga je 4,2 miliona hektara obradivih njiva. Ukoliko bi Srbija u potpunosti eksplatisala sve svoje resurse, ispoštovala bi standarde vezane za bezbednost hrane i tehnološke procese, a do 2015. godine mogla bi da ostvari više od tri milijarde dolara u prometu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa svetom i značajno veći spoljnotrgovinski suficit.

Srbija će, sticanjem punopravnog članstva u EU, dobiti veći pristup zahtevnom evropskom tržištu, ali će se istovremeno suočiti i sa većom inostranom konkurencijom na domaćem tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik